Kirja, jonka haluan sitten kun se tulee alennusmyynnissä vastaan, on Paolo Roberton Mina fastrars mat. Olen lainannut sen jo pari kertaa kirjastosta, mutta tarvitsen sen ulottuvilleni pysyvästi. Yksinkertaisia, konstailemattomia mutta herkullisia reseptejä, ihana rehevä kuvitus ja mahtava tunnelma kun Paolo - Ruotsissa asuva entinen nyrkkeilijä (vilahtaa nyrkkeilemässä myös Stieg Larssonin kirjoissa), nykyinen viihdetyöläinen- kertoo italialaisen sukunsa elämästä. Mikä ihana yhteisöllisyys ja tunteiden ja sukutarinoiden sekamelska, minäkin haluan italialaisen suvun! Toinen ruotsalainen keittokirjantekijä, jonka kirjoissa on kaunis kuvitus ja hyvät reseptit, on Anna Bergenström. Hänenkin kirjoissaan näkyy ja maistuu Välimeren vaikutus.
Keittokirjoja voi lajitella ja luokitella loputtomiin alkaen vanhanaikaisista, asiallisista reseptikokoelmista. On eri maiden, maakuntien, vuodenaikojen, dieettien, tiettyjen ruoka-aineiden mukaan tehdyt kirjat, on historiallisia keittokirjoja, julkisuuden henkilöihin liittyviä kirjoja. Yksi kasvava laji on kirjallisuuteen liittyvät keittokirjat. En ole vielä nähnyt Kai Linnilän Kaari Utrion tuotannosta koostamaa keittokirjaa, mutta Outi Pakkasen Porosta parmesaaniin ja Jan Mårtenssonin Mord & mat sisältävät erittäin käyttökelpoisia reseptejä, jotka ovat lähtöisin fiktiivisestä dekkarimaailmasta.
Matkoilta tuon yleensä kodille (=minulle) tuliaisiksi keittokirjan ja jonkun kipon tai keittiökapineen.Kokkaillessa voi muistella matkaa, jos se sen arvoinen on. Mitä olen keittokirjoista saanut?Valtavasti ajankulua ja inspiraatiota, sehän on selvä, mutta olen myös oppinut paljon.Minulla ei mitään muodollista alan koulutusta ole ollenkaan ja siksi minusta on ällistyttävä se tietotaito, jonka huomaan vuosien varrella hankkineeni. Minä tiedän pelkästään lukemalla reseptin miltä se valmistettuna maistuu ihan niin kuin nuotinlukutaitoinen voi kuulla musiikin perehtyessään sen nuotteihin. Mutta voihan sitä sielunsa silmillä nähdäkin, kaipa kaikista aisteista on virtuaaliversio.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti