tiistaina, marraskuuta 23, 2010

Kalavuoka

Mikä se on tuo valkoinen vuoka
sisällään ihan kalpea ruoka?
No siinä on maukas muusikatto,
pohjalla voissa haudutettu pinaattimatto.
Matolla lepää höyrytetty turskafile suuri,
peittona pehmeä valkokastike, mausteena piparjuuri.

Kalavuoan perusohje on brittiläisestä Two Fat Ladies-ruokaohjelmasta, jota tehtiin 1996- 1999. Päähenkilöt olivat, paitsi lihavia, myös iäkkäitä ja ronskeja niin ulkonäöltään kuin tavoiltaan. Toisella heistä oli ollut alkoholiongelmia, joten hän ei ainakaan ohjelmassa naukkaillut, mutta poltti sen toisenkin edestä jolle sitten jäi se naukkailu. He saapuivat kulloiseenkin ruoanvalmistuspaikkaan - yleensä johonkin herraskartanoon - sivuvaunullisella moottoripyörällä. Heillä ei myöskään ollut mitään aikomusta laihtua ainakaan ruokatottumuksiaan muuttamalla. Rasva oli heidän kokkailunsa kulmakivi, sitä tirisi kaikissa ruoissa. Ja kaikki tehtiin pitkät kynnet punaisiksi lakattuina ja erittäin yläluokkaisella korostuksella ja kielenkäytöllä eli leidejä sormenpäitään myöten. Most delightful entertainment indeed!
Tämä Fish Pie on ainoa ruoka, jonka bongasin ohjelmasarjasta. Tuntui, että useimmiten heidän ruokiinsa tarvittiin pyitä, viiriäisiä, kyyhkyjä, jäniksiä tai muita yhtä vaikeasti hankittavia raaka-aineita eikä näiden eläimien käsittely ja niistä syntyvät mykyt ja muhennokset edes innostaneet.
Fish Pien voi "pimpata" katkaravuilla, mutta nyt on syytä syödä arkisesti. Jouluna tulee väkisinkin ylilyöntejä niin ruoan laadussa kuin määrässä.

2 kommenttia:

  1. Täytyykö se resepti keksiä itse? :) Runosta ei ainakaan minun taidoilla vielä loihdita ainakaan ihan sitä mitä alunperin lienee. Mitä on voissa haudutettu pinaattimatto? Tuoretta pinaattia? Tavallinen muussi? Lämpötila ja paistoaika? Kala ilmeisesti höyrytetään ennen uuniin laittamista?

    VastaaPoista
  2. Anteeksi, en minä ymmärrä miten tuo runomitta tuohon halusi tulla ja siihen eivät numerotiedot istuneet. Muusi on edellisen päivän aterialta ja lisäsin siihen 1 keltuaisen kuten gratiineissa tehdään, pinaatti oli pakastetusta lehtipinaatista (ei muhennettu)voissa (+valkopippuri+ suola+ muskotti)haudutettu ja tuli vuoan pohjalle (siitä "runoilijan" vapaudella matto), kalafile kuten oletatkin+ kalamausteita ja 200-225 uunissa riittää n. 20 min.riittää koska kaikki on alun alkaen kypsää, hiukan lisää ja tulisi ruokaisampi väri, mutta oli kiire...

    VastaaPoista