perjantaina, joulukuuta 17, 2010

Joulusalaatti

Tämä salaattiohje on alkujaan peräisin kaupan mainoslehtisestä ja vaikutti lupaavalta heti ensilukemalla. Sitten minä tein taas kerran niin kuin monesti aikaisemminkin - kokemuksesta ei aina opi yhtään mitään - eli aloin muutella reseptiä oman pääni mukaan ja kuinkas kävikään, lopputulos oli niin hyvä, että teen salaatin jatkossakin niillä muutoksilla. Tätä tulen todellakin tekemään. Maistuis varmaan sullekin!
Salaatti on osa ruusukaaliteemaa, jota kehittelen.
Tarvitaan:
250 g ruusukaaleja, jotka siivotaan (kannat, huonot päällimmäiset lehdet), keitetään n. 5 minuuttia, haudutetaan voissa, suolaripsaus sekaan, jäähdytetään
1 dl kokonaista ohraa, keitetään kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, jäähdytetään
1 appelsiini, kalvottomina puolitettuina viipaleina (kalvot kitkeröittävät salaatin tuota pikaa)
3 kuivattua viikunaa viipaloidaan
kourallinen babyrucolaa (uusi tuttavuus minulle), napsin babyvarret pois
100 g fetaa huolimattomasti murennettuna, könttejä pitää olla
kourallinen saksanpähkinöitä krouvisti rouhittuina

Sitten tulee se huipennus, joka tekee tästä jouluisen ja ylellisen, niin ylellisen että olin luopua koko kokeilusta, sillä jouduin maksamaan tästä n. 3 euroa, puolikkaita kun ei myydä.
½ granaattiomena, josta saa vaikka kauhalla koputtelemalla kauniin punaiset, kuultavat siemenet rapisemaan salaatin päälle.
Sekoita salaatti ja lisää mausteeksi oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria maun mukaan.

PS. Käytin ohraa bulgurin asemesta, babyrucola korvasi lehtipersiljan, rasvafriikkinä haudutin ruusukaalit voissa, ne kun tuppaavat välillä maistumaan kitkeriltä, mutta voi vie niiltä luulot.
PS2. Olen löytänyt jälkiruoan, johon voin käyttää sen granaattiomenan puolikkaan ja tavallaan päästä puolta halvemmalla(naisen logiikkaa) ja lopputulos on todella jouluisen näköinen. Se on niin helppo, etten harjoittele etukäteen enkä lisää omasta päästäni mitään, joten se tulee kuvattavaksi joulunpyhinä.Se jälkiruoka, ei pää.

2 kommenttia:

 1. Kiitos kovasti joulusalaatista. ja etenkin suluissa olevasta valistuksesta, minulta kun perusopinnot jäivät kesken:
  >(kalvot kitkeröittävät salaatin tuota pikaa)

  Rucolasta puheenollen; toissa keväänä kylvin kasvimaalle rivin rucolaa, kokoluokkaa en tiedä. Viime keväänä huomasin, että kas, jotkut ovat selvinneet talven yli. Niitä olikin koko rivi loppuksenän havaintona. Pussissa lukikin "monivuotinen", kun sellaisen löysin.

  Myöhäissyksyllä niitä siirreltiin osa toisen penkin päähän. Totesin juurien menevän syvälle. Ensi keväänä saan sitten nähdä, selviytyivätkö siirrosta Tykkään rucolalla maustaa simppeliä sallattejani.
  > babyrucolaa (uusi tuttavuus minulle)

  VastaaPoista
 2. Vai sellainen viljeltävä on rucola, luulin pelkästään tuontitavaraksi.Meillä myydään myös babypinaattia ja pelkäänpä pahoin, että nämä babyt eivät saa kasvaa aikuisiksi, ne ovat niin hentoja,virheettömiä ja viattomia.

  VastaaPoista