lauantaina, helmikuuta 12, 2011

Porkkanabéarnaise

Tämäkin ohje on niitä matkan varrella mukaan tarttuneita, kun matkaaja on tällainen epäjärjestelmällinen, vaan toivoakseni ei sentään epäsiisti erakkoluonne. Olettaisin, että tämä on peräisin jostain lehdestä tai sitten ei, mutta minulla ei ole mitään käsitystä siitä, onko tämä pelkkää "peruskauraa", joka on kaikkien kokkien tiedossa. Minulle oli yksinkertaisuudessani uusi oivallus se, että vihanneksille tarkoitettu kastike on sekin tehty - vihanneksesta. Mutta mahtuuhan maailmaan ällistelyä. Ehkä minulla on hyvin rajoittunut käsitys kastikkeista, mutta tällä porkkanajutulla se ainakin laajeni ja syveni vähäsen. Ja sitä paitsi tämä kastike sopii hyvin myös lihalle. Kalasta en sano mitään, en ole sen vertaa kalaihminen, että osaisin virtuaalisesti makustella ja oikeasti ei ole tarpeeksi kiinnostusta kokeilla.

400 g porkkanoita kuoritaan, viipaloidaan lanteiksi ja keitetään vähässä ja vähänsuolatussa vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä desin verran talteen.

Porkkanoiden kypsyessä
½ dl valkoviinietikkaa ja
3-4 rakuunanvartta keitellään hissukseen kokoon

Rakuunanvarsista riivityt lehdet pannaan porkkanoiden sekaan ja soseutetaan, lisätään viinietikantilkka (miinus rakuunanvarret) ja

75 g pehmeää voita, vatkataan vähän, suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Voilà, pehmeä samettinen kastike on valmis. Liraus keitinlientä, jos halua notkistaa kastiketta.

Kuvassa on Ukolle ja Akalle tarjolla keitettyä kukka- ja parsakaalia, maissia, lohkoperunoita (jotka vain näyttävät palaneilta) ja broilerinfileepihvejä.

PS. Minulla on vahvana sellainen tunne, että kastikkeeseen sopisi ½ dl kuorituista manteleista tehtyä rouhetta. Tunne perustuu siihen, että mantelirouhe teki porkkanalaatikosta täydellisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti