sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Aprikoosivanukas

Minä pidän kuivatuista aprikooseista. Pidän toki tuoreistakin, mutta niiden saatavuus on niin rajoitettu ettei minulla ole reseptejä, joissa niitä tarvittaisiin. Mutta kuivatut sopivat niin leivontaan kuin ruoanlaittoon, niin pääruokiin kuin jälkiruokiin. Tämä vanukas on helppo, maistuvuus on sitten makuasia.
Tarvitaan

200 g kuivattuja aprikooseja ja
2 dl vettä ja sitten keitellään aprikoosit pehmeiksi pienellä lämmöllä ja keittämisen lopuksi lisätään

1½ dl sokeria, joka saa sulaa kuumassa aprikoosikattilassa ja sitten sisältö soseutetaan. Helpoimmin se käy jollakin sähkökäyttöisellä vimpaimella. Jäähtyneeseen lisätään raastittua sitruunankuorta- puolikas sitruunaa riittää - , vaniljasokeria maun mukaan - minä laitan nestemäistä vaniljauutetta - ja sitten sekaan pyöräytetään

3/4 tölkkiä rahkaa ja
1 dl mantelilastuja (jätä vähän koristeeksi)

ja ihan lopuksi sekaan pyöräytetään suurpiirteisesti

2 dl kermaa vaahdoksi vatkattuna

Tämä riittää helposti 6:lle hyvinkäyttäytyvälle tai 4:lle herkkusuulle.


Tämä jälkiruoka-astia on suosikkini. Se on keraamikko Karin Widnäsin tekemä. Löysin hänen Fiskarsin studionsa minuuttia vaille sulkemisaikaa, mutta sain tämän tämän herkän, romanttisen kulhon ostamisen lisäksi tutustua hänen näyttelytiloihinsa hänen johdollaan. Mahtavia töitä. Erinomainen käyntikohde kesäretkellä, kuten moni muukin taide- ja artesaanipaja Fiskarsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti