lauantaina, helmikuuta 13, 2010

Aleksanterintorttu

Kakkublogit , joita on lukemattomia, ovat täynnä toinen toistaan upeampia teemakakkuja, joissa on sokerimassakuvia , marsipaanikukkia ja -hahmoja, koristeellisia pursotuksia, jotka on saatu aikaan erilaisilla tyllilla. Olen ymmärtänyt, että se on pursotinterän nimitys. Minun taitoni eivät mitenkään riitä sellaisiin taideluomuksiin ja kakuntarve on hyvin harvoin. Silloin, kun vieraita on tarpeeksi kakunnauttimiseen, täytyy poropeukalon panostaa kakun makuun. Tämä Aleksanterintorttu on helppotekoinen ja maukas yhdistelmä raikasta ja makeaa. Reseptin alkuperää en muista, jostain lehdestä poimittu parisenkymmentä vuotta sitten.

Tarvitaan:
2 dl sokeria ja
150 g voita vaahdotettuna. Lisätään
2 munaa ja vatkataan ne hyvin voisokerivaahtoon. Sitten lisätään vuorotellen
1 dl appelsiinituoremehua ja
3 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu
2 tl leivinjauhetta
Paistetaan pyöreässä tasapohjaisessa vuoassa (halkaisija n. 20 cm), joka on tietysti hyvin voideltu ja jauhotettu. Uuni 175 astetta, paistoaika 40-50 minuuttia.

Jäähtynyt kakku halkaistaan ja puolikkaat kostutetaan runsaasti (ainakin 2 dl)
appelsiinituoremehulla. Raikkain maku tulee, jos puristaa mehun tuoreista appelsiineista ostomehun asemesta.

Täyte:
1 dl crème fraîche
½ dl kinuskikastiketta

Päälle hennosti vaaleanpunerva (elintarvikeväri) tomusokerikuorrutus suklaaraidoilla (sulatettu tumma suklaa). Kymmenen vuotta sitten olisin hyvänä vinkkinä kertonut, että jos toimii nopeasti ennen kuin kuorrutus jähmettyy, saa taiteellisen ja työlään näköisen marmoroinnin aikaan vetämällä esimerkiksi hammastikulla säteettäisiä viivoja kuorrutukseen, mutta eipä tuota nyt kannata mainita kun kondiittorin niksit kuuluvat kansalaistaitoihin siinä missä luku- ja kirjoitustaito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti