maanantaina, helmikuuta 15, 2010

Crème Ninon downgraded

Crème Ninon on fiini herneistä valmistettava alkukeitto, se fiiniys tulee kun keittoon lisätään valmistuksen aikana luraus sherryä ja juuri ennen tarjoilua hulaus kuivaa kuohuviiniä ellei peräti samppanjaa. Minun arkisempi versioni on kuitenkin maistuva ja sopii heleän värinsä puolesta hyvin keväiseksi alkukeitoksi, eikä silloin ole enää kysymys mistään hikisestä maanantaista, juhlistetaan sunnuntai-ateriaa!

4:lle hengelle tarvitaan

6 dl kanalientä (liemitiivisteestä tai -kuutiosta)
300 g pakasteherneitä
1-2 silputtua salottisipulia
Kiehautetaan kypsäksi ja soseutetaan, lisätään
½ dl crème fraîcheä/a? Vai olisiko helpompi sanoa ranskankermaa?
Myös Aura-juusto(muru) sopisi, (ei niinkään kielellisistä syistä), silloin
kannattaa tarkkailla, ettei keitosta tule liian suolaista, sillä vielä lisätään

3 rkl vihreää pestoa (sitä ei niissä fiineissä resepteissä ole)
Valkopippuria? Timjamia?

Keittoon sopii lisämakua antamaan lusikallinen turkkilaista jogurttia, joka on maustettu piparjuuriraasteella (tuubista), aavistuksella raastettua sitruunankuorta ja muutamalla suolahiutaleella.


Minä olen niin huono valokuvaaja, ettei kuvasta välity keväisen heleä viherrys ja lisäksi minulla on tarve selittää, että itse keittokulhossa näkyvät pilkut eivät tule keitosta, vaan ovat osa kulhoa itseänsä, sen luonnetta ja viehätysvoimaa. Meillä kaikilla on omat pilkkumme ja raitamme ja niin kuuluu ollakin. Ja sekin pitää lisätä, että tätä syödään meilläkin lusikalle, mutta se ei mahtunut kuvaan samasta syystä, joka aiheutti värin sameuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti