sunnuntaina, marraskuuta 22, 2009

Lodju


Jauheliha-perunalaatikko on tavallista kotiruokaa vuosikymmenien takaa ja siitä on yhtä monta versiota kuin on kokkiakin, oman äidin tekemä useimmiten paras. Minä tein tämän ns. omasta päästäni mitä tulee mittoihin ja määriin ja annoin säväyksen tätä vuosituhatta lisäämällä aineksiin kesäkurpitsaa ja aurinkokuivattua tomaattia ihan siitä syystä, että niistä oli päästävä eroon. Pieni tutkimus osoittaa, että nesteenä voi olla munamaito/ kermamaito/ lihaliemi. Minä käytin purkillisen Valion vuohenjuusto-tomaatti ruokakermaa, johon lisäsin n. 1½ dl hyvää lihalientä (jauheesta).
Lopputulos oli oikein maukas. Jos haluat kokeilla, niin silppua yksi sipuli ja viipaloi puolikas kesäkurpitsaa ja hauduta niitä öljytilkassa, lisää vielä lopussa pari hienonnettua valkosipulinkynttä (ne eivät saa ruskistua etteivät kitkeröidy) ja kourallinen pienittyä aurinkokuivattua tomaattia ja yrttisekoitusta ja laita seos syrjään odottamaan vuoroaan. Ruskista öljytilkassa 400 grammaa paistijauhelihaa, mausteeksi töpsäys valkopippuria, töpsäys chiliä, kaksi töpsäystä paprikaa, ronski luraus soijaa. Kuori ja viipaloi 6-8 perunaa. Lado öljyttyyn vuokaan perunaviipaleita, sitten sipuli-kesäkurpitsa-tomaattiseosta, jauheliha ja päälle vielä pari kerrosta perunaviipaleita. Yhdistä liemiainekset ja kaada sekaan, pinnalle runsaasti juustoraastetta - sellaista voimakasta gratiiniin sopivaa. Jos kotona olisi ollut Aura-juustoa olisin varmasti murustellut kerrosten väliin, mutta sitten olisi jo pitänyt miettiä suolan määrää ja tehdä muutoksia. Vuoka tunniksi 200-asteiseen uuniin. Tarjolle lisäkkeitä maun mukaan, puolukkasurvos ja maustekurkut ovat nostalgisen arkisen kotoisia.
Kuvassa oleva ruoka on jo pienemmässä vuoassa odottamassa seuraavaa päivää eikä enää esteettisen näköistä. Huomenna se siirtyy vielä pienempään vuokaan ja muistuttaa jo kompostia. Minä teen aina vanhasta muistista liian suuria määriä kahden tanakan liikkumattoman tarpeisiin, tuntuu muka jonkinlaiselta kestävän kehityksen mallilta, kun tekee kerralla enemmän, tiedä sitten mitä siinä säästetään, jos säästetään. Aikaa? Energiaa? Tiskiä? Luontoa? Ajatusenergiaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti