sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

Tatinin tätien torttu

eli Tarte Tatin omenatorttu, joka kuuluu ylösalaisin-leivonnaisten heimoon. Tarinan mukaan ranskalaisilla Tatinin tyttärillä oli hotelli ja ravintola, joiden bravuurinumeroksi muodostui tämä omenaherkku. Sen kerrotaan syntyneen vahingossa - miksei torttukin kun kerran useimmat meistäkin - kun taikina unohtui kiireessä torttuvuoan pohjalta. Se lisättiin päällimmäiseksi ja tulos olikin erittäin herkullinen. Näin joskus edellisen vuosisadan vaihteessa. Nyt tortusta on tullut jälkiruokaklassikko ja reseptejä on lukemattomia. Minä olen täysin tyytyväinen omaani, joka onnistuu aina ja on helppo.
Järkevintä on tehdä torttu valurautapannussa. Siinä voi sulattaa voin ja sokerin ja sitten hauduttaa ja karamellisoida omenalohkot, lisätä taikinakansi ja työntää kuumaan uuniin. Kypsä torttu kumotaan pannusta ylösalaisin tarjoilulautaselle ja se vaihe onkin kiperin. Pannu on tulikuuma ja painava ja minulla ei yksinkertaisesti piisaa bodya sen keikauttamiseen, mutta onneksi on vahva Apubody. Voimannäyte tulee hyvin palkituksi tällä suussasulavalla, toffeisen- pehmeällä omenatortulla, joka tarjoillaan kuumana tai ainakin haaleana. Lisänä voi olla pehmeää vaniljajäätelöä.
Mutta ensin tehdään taikina, minä hurautan kaikki aineet sekaisin monitoimikoneella. Taikinan tarvitsee rauhoittua tunnin verran jääkaapissa.
75 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 keltuainen
1 rkl kylmää vettä (jos taikina on liian kuivaa)

4-5 hapokasta omenaa, vaikkapa Granny Smith, kuoritaan, lohkotaan neljään osaan ja asetellaan kupera puoli alaspäin paistinpannulle, jossa on
100 g voita
1 dl sokeria
ja sitten keitellään hissukseen parikymmentä minuuttia. Pannulle syntyy sakea kullankeltainen liemi, joka saa makua myös omenoista, ja omenalohkot pehmenevät. Taikinasta kaulitaan pannulle pyöreä kansi, liiat reunat taitellaan sisäänpäin ja pannu uuniin, 225 astetta ja 15-20 minuuttia. Torttu on syytä keikauttaa kuumana tarjoilulautaselle sillä jäähtyessään se jätkähtää pannuun kiinni.


Tässä keitellään voista ja sokerista siirappia, joka karamellisoi omenalohkotJa tässä on valmis torttu. Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti