sunnuntaina, toukokuuta 29, 2011

Raparperiviekoitus

Tässä on nopea ja helppotekoinen jälkiruoka, jos kaksi ehtoa täyttyy eli on valmiina a. raparperikompottia (sitä, jota olen käyttänyt kolmessa edellisessä postauksessa) ja b. kinuskimönjää, jota syntyy keittämällä makeutettua maitotiivistetölkkiä (sweetened condensed milk). Tölkkejä voi keittää varastoon (375:n gramman tölkkiä keittelin lempeästi tunnin ja vartin). Avaamattomat tölkit (niin keitetyt kuin keittämättömät) säilyvät elleivät ikuisesti niin ainakin hyvin kauan.
Jos ehdot a ja b täyttyvät, tarvitaan lisäksi maustamatonta turkkilaista jogurttia ja krouvisti murskattuja digestive-keksejä. Annoslaseihin makeaa ja makeuttamatonta vuorotellen kerroksittain ja sillä tavalla syntyy ihanan raikkaankirpeänmakea makuelämys, ei liian ätläkkä, mutta sen verran tuhti, että tietää sanomattakin, ettei sellaista saa joka päivä syödä, vain silloin kun haluaa hemmotella seurueensa arjen yläpuolelle.

Vielä yksi raparperivinkki ennen kuin menevät kirjan kannet kiinni.
Klassillisen Brita-tortun/party-tortun/ kutsukakun täytteenä voi käyttää - kuinkas muuten - raparperikompottia ja sen päälle kerros maustamatonta crème fraîchea. Brita-tortussahan on ohuen taikinapohjan päällä marenkikerros. Pohja puolitetaan, täytettä toiselle puolikkaalle ja
toinen päälle. Raparperikompotin voi korvata lemon curdilla.
Useimmiten Brita-tortun täytteenä on kermavaahtoa ja tuoreita marjoja - mansikoita/ vadelmia /punaisia viinimarjoja ja silloin se on kesäkakkujen kuningatar ellei kauneuskilpailusta ole kysymys.

1 kommentti:

 1. Löysin alkuperäisen marenkitortun reseptin, joka oli näköjään jonkun verran muuntunut matkalla (lähinnä olin lisännyt reseptiin ylimääräisen munan kaksi kertaa, joka vaikutti jo aika paljon...)

  100g voita
  1 dl sokeria
  2-3 keltuaista
  1 dl maitoa
  2dl vehnäjauhoja
  1 tl leivinjauhetta

  Voisula, sokeri ja keltuaiset sekoitetaan vatkaimella, ei tarvitse vaahdottaa. Lisätään vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sekä lopuksi 1dl maitoa.

  Marenkivaahtoon 2-3 keltuaista ja 1-1,5dl sokeria.

  Taikinasta levitellää kaksi samankokoista pohjaa pellille ja päälle marenkivaahto. Uuni 175 astetta ja 20 minuuttia.

  Jäähdytettyjen pohjien väliin sitten kompottia tai lemon curdia ja ranskankermaa :)

  Kiitos viimeisestä!

  VastaaPoista