sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

Supersämpylä
Puuro ja leipä pvat olleet perusruokaa minun elämässäni. Muistan lapsuudesta monia puuroelämyksiä: perunapuuro voisilmän kera, pehmeä ohrapuuro kokonaisista ohraryyneistä oli myös koulun ruokalistalla ja oli kaikkien mieleen mehukeiton kanssa, mehukeitto sopi myös mannapuuron kyytipojaksi, vaikka ihaninta se oli kesällä tuoreiden, sokeroitujen mansikoiden kanssa. Riisipuuroa eikä ruispuolukkapuuroa pidä myöskään unohtaa. Kaurapuuro on monien lapsuusmuistoissa limaklimppistä tönkköä, jota oli pakko syödä vaikka oksetti. Moni ikätoverini manasi radion Markus-sedän alimpaan helvettiin, koska hän mainosti jatkuvasti kaurapuuron terveellisyyttä ja aikuiset siihen uskoivat. Minä en kaurapuuroa pahalla muistele, mutta sedästä en pitänyt, hän oli minusta tekoimelä ja tuli tunne, että hän itse asiassa inhosi lapsia. Kaurapuuro ei ollut minulle mikään ykkösherkku, pidin siitä enemmän seuraavana päivänä kun tähteet paistettiin voissa ja syntyi rapea kuori.
"Puuro miehen tiellä pitää" ja "tykkää kuin hullu puurosta", nämä sanonnat pätevät minuunkin, vaikka en mies olekaan eikä minulla ainakaan virallisia hullunpapereita ole. Kolmas puurosanonta, joka tuli ihan syystä mieleeni tänään, alkaa "puuron keitti, vellin sai", mutta se loppu on niin ruokoton, että se unohdetaan. Keitin aamupuuroa erinomaisista, eteläsavolaisen myllyn puuroryyneistä, sekoitus vehnää ja ohraa.

Sunnuntai-aamuna puuro joutaa hautumaan pitkään, arkiaamuihin se ei kuulu ollenkaan. Minulla on teräksinen, vaipallinen haudutuskattila eli kaksinkertaisen seinämän sisään kaadetaan vettä. Maitoliemi ei pala pohjaan ja puuro saa hautua hitaasti ja hyvää tulee. Nestemäärää voi vähentää, sillä sitä ei haihdu niin paljon kuin tavallisesta kattilasta. Ja taas kerran tuli löysä puuro kun en yhtään mittaillut.
Ja nyt asiaan, tässähän on kyse sämpylöistä. Minä teen aina puuronjämistä sämpylöitä ilman sen tarkempaa reseptiä. Vehnäjauhoja tarvitaan enemmän kuin muita, jotta syntyy kunnon sitko, mutta muut jauhot voivat olla kaikenlaisia jämiä nekin. Nyt mukaan tuli ruissihtijauhoja ja kauraleseitä. Liemeen tuli veden, hiivan, suolan ja juoksevan hunajan lisäksi puuronloppu. Makua antamaan kuivattuja karpaloita, aprikoosisilppua, auringonkukansiemeniä ja rouhittuja saksanpähkinöitä, kourallinen kutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti