Vihreitä logoja veitsi ja haarukka ristissä jäteastian päällä alkoi vilistä ruokablogeissa ja minä aivan kauhistuin kun
luin kampanjan taustatietoja . Jokainen suomalainen heittää vuodessa
keskimäärin 25 kiloa ruoantähteitä.
En ole elämässäni heittänyt sellaista määrää, sillä minä
olen sitä sukupolvea ja sellainen taustaltani, että
mitään ei heitetä. Toimitaan niin, ettei
mitään pääse pilaantumaan eli kaikki syödään. Nykyään ruoka ilman hävikkiä on
helppoa ja vaivatonta, koska on olemassa jääkaappi, pakastin ja mikrouuni. Me
olemme ehkä askeettisia, koska siedämme samaa ruokaa perättäisinäkin päivinä ja
askeettisia myös siinä, että jääkaapissa ei ole koskaan täyttä valikoimaa ja
paljon vaihtoehtoja. Hyvää saa vähemmälläkin. Sen, joka haluaa syödä hyvin ja
monipuolisesti, on hävikin välttämiseksi osattava ja viitsittävä suunnitella
pitkällä aikavälillä. Meillä ei tarvitse tehdä sitäkään. Kaksi vanhaa ei
toisilleen valita, jos pöydän antimet ovat
ovat välillä ankeita . Mehän olemme niin tottuneet ruoantähteisiin, että
niiden joukossa on myös herkkujamme.
Tässä kuvassa on aamupalalla juusto-köyhiäritareita, jotka
on tehty kuivahtaneesta patongista, jota oli edellisenä päivänä vieraille
tarjolla keiton kanssa. Juustoritarit liotetaan kunnolla munaliemessä ja
paistettaessa ripotellaan päälle runsaasti juustoraastetta. Lisänä paistettua
pekonia. Siitä se päivä käynnistyy. Muistaakseni mitään ei jäänyt tähteeksi,
mutta ei kyllä keskenkään loppunut. Ehkä piti vähän uhkailla, että menee
roskiin, jos et syö. Se tepsii aina. Nyt ei sitten viitsitä pohtia sitä, kuinka
epäterveellistä sellainen uhkailu on.
No huh, vasta asiaa pohtiin, ku sannoin että en oo vieläkkää oppinu tekkeen ruokaa kahelle, vaikka ollaan kahestaan asuttu jo muutama vuosi, vaikka monasti syyään sammaa ruokaa seuraavanaki päivänä... eikä ees kaupasa osata käyä oikeen, iha liian usiasti joutuu heittämää ruokaa roskii, ku huomaa, että päiväys o menny, iha hävettää!!! Nyt yritän kunnostautua asian kansa, voi sitä rahhaa muuhunki käyttää ku roskii heittää...
VastaaPoistaMinun ei ole koskaan tarvinnut oppia tätä hävikinhallintaa,se tuli varmaan jo geeneissä ja loput viimeisteli syntymäajankohta. Älä huoli,ihminen oppii ja eikös ne koirat osallistu myös vai onko niillä oma, tarkka dieettinsä (anteeksi tietämättömyyteni)? Eikä kestä kauan kun mummolla pitääkin olla herkkuja jemmassa kaiken varalta.
VastaaPoista