lauantaina, toukokuuta 12, 2012

Hävikin turhuus                                                                  
                                                        
Vihreitä logoja veitsi ja haarukka ristissä jäteastian päällä alkoi vilistä  ruokablogeissa ja minä aivan kauhistuin kun luin kampanjan taustatietoja . Jokainen suomalainen heittää vuodessa keskimäärin 25 kiloa ruoantähteitä.
En ole elämässäni heittänyt sellaista määrää, sillä minä olen sitä sukupolvea  ja sellainen taustaltani, että
mitään ei heitetä. Toimitaan niin, ettei mitään pääse pilaantumaan eli kaikki syödään. Nykyään ruoka ilman hävikkiä on helppoa ja vaivatonta, koska on olemassa jääkaappi, pakastin ja mikrouuni. Me olemme ehkä askeettisia, koska siedämme samaa ruokaa perättäisinäkin päivinä ja askeettisia myös siinä, että jääkaapissa ei ole koskaan täyttä valikoimaa ja paljon vaihtoehtoja. Hyvää saa vähemmälläkin. Sen, joka haluaa syödä hyvin ja monipuolisesti, on hävikin välttämiseksi osattava ja viitsittävä suunnitella pitkällä aikavälillä. Meillä ei tarvitse tehdä sitäkään. Kaksi vanhaa ei toisilleen valita, jos pöydän antimet ovat  ovat välillä ankeita . Mehän olemme niin tottuneet ruoantähteisiin, että niiden joukossa on myös herkkujamme.
                                                               
                                                             
                                                                 

Tässä kuvassa on aamupalalla juusto-köyhiäritareita, jotka on tehty kuivahtaneesta patongista, jota oli edellisenä päivänä vieraille tarjolla keiton kanssa. Juustoritarit liotetaan kunnolla munaliemessä ja paistettaessa ripotellaan päälle runsaasti juustoraastetta. Lisänä paistettua pekonia. Siitä se päivä käynnistyy. Muistaakseni mitään ei jäänyt tähteeksi, mutta ei kyllä keskenkään loppunut. Ehkä piti vähän uhkailla, että menee roskiin, jos et syö. Se tepsii aina. Nyt ei sitten viitsitä pohtia sitä, kuinka epäterveellistä sellainen uhkailu on.2 kommenttia:

  1. No huh, vasta asiaa pohtiin, ku sannoin että en oo vieläkkää oppinu tekkeen ruokaa kahelle, vaikka ollaan kahestaan asuttu jo muutama vuosi, vaikka monasti syyään sammaa ruokaa seuraavanaki päivänä... eikä ees kaupasa osata käyä oikeen, iha liian usiasti joutuu heittämää ruokaa roskii, ku huomaa, että päiväys o menny, iha hävettää!!! Nyt yritän kunnostautua asian kansa, voi sitä rahhaa muuhunki käyttää ku roskii heittää...

    VastaaPoista
  2. Minun ei ole koskaan tarvinnut oppia tätä hävikinhallintaa,se tuli varmaan jo geeneissä ja loput viimeisteli syntymäajankohta. Älä huoli,ihminen oppii ja eikös ne koirat osallistu myös vai onko niillä oma, tarkka dieettinsä (anteeksi tietämättömyyteni)? Eikä kestä kauan kun mummolla pitääkin olla herkkuja jemmassa kaiken varalta.

    VastaaPoista