keskiviikkona, toukokuuta 30, 2012

Se on sitten kesä


sillä pari hellepäivää viime viikolla sai kukat kukkimaan.
                                           Rhododendronit kukkivat, valkoiset
                                          ja vaaleanpunaiset
                                          jasmiinikin kukkii ja tuoksuu huumaavasti
                                          Sireenin tuoksu on aina syvä sukellus varhaislapsuuteen asti
                                          puhumattakaan kielon herkästä tuoksusta
                                              Arkiset, mutta kuitenkin komeat lupiinit kukkivat
                                              Nämäkin kukkivat, mitä sitten ovatkin...

mutta nyt on koleaa ja voi vain toivoa, että kukkijat kestävät säänvaihtelut.

Nämä sitruunaruudut ovat mielestäni kesäisen keveitä leivoksia, vaikka sitruuna ei sen kummemmin kuulu pohjoismaiseen kesään. Resepti löytyi joskus 80-luvulla.
Taikinaan tarvitaan:
2½  dl vehnäjauhoja
½    dl sokeria
1 tl vaniljauutetta/-sokeria
150 g voita
Taikina syntyy helpoimmin ja hetkessä monitoimikoneella, mutta periaatteena on että kaikki aineet sekoitetaan taikinaksi ilman vatkaamisia. Taikina painellaan käsin n 20*25 cm vuokaan ja hieman myös ylös laidoille ja sitten 200-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Sillä aikaa valmistetaan sitruunakreemi täytteeksi.
3   munaa ja
2 dl sokeria vatkataan oikein kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, johon lisätään lopuksi
½ dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
5 rkl (0,75 dl) sitruunoista puristettua mehua. Montako sitruunaa tarvitaan riippuu tietysti  - sitruunoista.
Täyte kaadetaan esipaistetun pohjan päälle ja jatketaan paistamista 10-12 minuuttia. Vielä lämpimän tortun päälle siivilöidään todella runsaasti tomusokeria, oikein kunnon kerros, jotta syntyy kirpeän ja makean makuliitto.Leikataan jäähtyneenä ruuduiksi, koko on makuasia.Jos haluaa tavoitella täydellisyyttä, voi leivoksen koristella viipaloidulla tuoreella mansikalla ja sitruunamelissan lehdellä.Leivoksen syöminen on taitolaji, sillä tomusokerilla on taipumus pölistä rinta- ja suupieliin vaikka miten sievästi lusikoisi.Nenänalus saattaa syöjän tietämättä olla sen näköinen, että on vedetty muutama viiva ja pöllyssä ollaan. Mutta on se sen arvoista, jos fanittaa sitruunaa.

6 kommenttia:

 1. Kesäkö se sielä Lisseä kiireisenä pittää, vaikka eipä oo tuhkatihiää konneelle kerenny ittekkää. Halusin vaa toivotella mukavaa loppukessää!

  VastaaPoista
 2. Kerinnyt olisin, vaan tässä makustelen uutta olotilaa. Ei lopu loma, ei ole kellolle käyttöä ja sen, minkä voisi tänään suunnitella tekevänsä huomenna, voi yhtä hyvin suunnitellakin vasta huomenna.Mitään en ole kirjoittanut enkä blogejakaan ole lukenut ollenkaan.Tarkoitus on ryhdistäytyä, tämä on tällaista uutuudenviehätystä ja menee ohi.Syksyn tullessa teen varmaankin itselleni ikioman lukujärjestyksen,koska sellainen on elämääni säädellyt 7 vuotiaasta lähtien.Hyvää kesää sinullekin ja antoisaa mummoilua!

  VastaaPoista
 3. Oooh, ai nytkö sulla alako ne oloneuvoksen päivät, ihanaa, nauti elämästä ja siitä, ettei tosiaa tarvi pakolla lähtiä!! Mutta niihä sitä sanotaa, että sitte se vasta kiirettä pittää ku työelämästä jää poijes :D :D

  Ps. Toivottavasti teillä o sielä ollu vähä lämpimämpää ku meillä täälä, ei oo ollu oikee hurraamista. Yhtää ainutta lämmintä yötä ei oo vielä ollu, vaa jos se täsä vielä ehtii...

  VastaaPoista
 4. Joo-o,tarkoituksena on oppia pois suorittamisesta ja ottaa sellainen asenne, että mitähän kivaa päivä tuo tullessaan.Tänä kesänä ei mikään kiva ole täälläkään tullut sään mukana, yöt kylmiä, aamupäivät viileitä ja iltapäivisin aurinko oikukas, sadettakin piisannut.Minulle onneksi sopii sisällä möllöttäminen.

  VastaaPoista
 5. Terve, kaima, tarvisin vinkkejä hirrrvittävän suuuren omenasadon kierrättämiseksi ruuansulatuskanavain kautta. Olen jakanut niitä eikä kukaan enää halua ottaaa vastaan. Siinä rinnalla on pyörinyt hyötykasvikuivuri Orakas, äidiltä v 85 saatu tupaantuliaisina. Nyt on Antonovkaa, viimenen erä kuivuriin huomenna. On myös makeita kesäomenia (Sokeri-Miron, Kaneli yms) kuivattuna.

  VastaaPoista
 6. Lissssseeeeeee, misä noot oikee, ku ei oo näkyny eikä kuulunu?!?!? Ihkua kevättä, se alakaa mulla jo aina näi vuojen vaihteesa :D

  VastaaPoista