maanantaina, heinäkuuta 20, 2009

Weinspeise

Tämä punaisista viinimarjoista tehtävä soppa on nimestä päätellen saksalaista alkuperää. Löysin ohjeen joskus 70-luvulla ja se toimi heti, helppo, konstailematon ja hyvä muidenkin kuin minun mielestäni. Nostalginen (mummoinen) loppukesän jälkiruoka, kauniskin. Olen kokeillut sitä muistakin marjoista, mutta tulos ei ole yhtä hyvä. Hapottomista marjoista tulee lössöä, mustat viinimarjat pitäisi nyppiä siisteiksi marja kerrallaan eikä niidenkään kirpeys riitä. Puolukka on kirpeä, mutta kovakuorinen eikä kermavaahto "istu" sen makuun. Nyt taidan eritellä makuja kuin viinintuntija ikään. Kukin tehköön makunsa mukaan, vaikka pihlajanmarjoista - ovat ainakin ketun mielestä happamia.

Viinimarjasoppa

Keitä vahva mehu, jossa on:
1 l vettä
1 l punaisia viinimarjoja
100 g sokeria (määrää voi muutella maun mukaan)

Älä siivilöi mehua vaan suurusta se:
0.75 dl maizenaa ja sen verran kylmää vettä, että syntyy juokseva tahna. Anna sopan kiehua muutama minuutti ja jäähdytä se vatkaamalla. Sijoita kattila esim. isompaan astiaan/ tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä.
Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi.
Pyöräytä puolet kermavaahdosta sopan sekaan yhdellä huolettomalla liikkeellä niin että syntyy sopan läpi menevä linnunrata tai komeetan pyrstö. Loput kermavaahdosta reiluina nokareina sopan pinnalle ja soppa jäähtymään kylmään, vaikka pakastimeen, kunhan ei jäädy. Sen pitää olla jäisen kylmää tarjottaessa.
Mummovaikutelman tehostamiseksi sopan kanssa voi tarjota hyviä, voilla leivottuja pikkuleipiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti