perjantaina, tammikuuta 13, 2012

Joulun jämät

Huomenna on Nuutinpäivä ja viimeistään silloin pitäisi perinteisesti joulu kantaa ulos. Olisi tehnyt mieli tehdä se jo aikaisemmin, vaan ei tullut tartuttua toimeen, koska se on pelkkää työtä ja siihen menee monta tuntia. Mutta tekemättömät työt ne eniten painavat, joten nyt on sitten kevyt olo. Tosiasiassa tietysti painava olo, sillä joulu on sydäntalvea, jolloin minä en liiku kuin pakon edessä ja joulu on myös mässäilyaikaa ja vaikka yritän kohtuullistaa, tulee kuitenkin naposteltua tarpeettomasti ja sen seurauksena nyt on kireiden vaatteiden kausi. Jääkaappi on jo tyhjentynyt sesonkiherkuista, mutta pakastimessa on vielä yhtä sun toista, sillä paitsi että syö liikaa, tulee myös valmistettua ikään kuin pyhinä pitäisi ruokkia pataljoona. Kotoa perityn arvomaailman mukaan ei ruokaa heitetä hukkaan ja siksi on pidettävä mielessä mitä pitää muistaa syödä, sillä ei ruoka pakastimessakaan loputtomiin säily. Tänään palkitsimme itseämme urakan päätteeksi hilla- ja kermavaahtotäytteisillä mantelisimpukoilla.
Ihan pakko tehdä neljä, sillä ei kermaa voi paria lusikallista vaahdottaa, eihän? Sitä paitsi opettelin käyttämään kertäkäyttöistä pursotinpussia. Opin sen, etten koskaan tule pursottamaan kermavaahdosta mitään ruusukkeita, kiehkuroita, vekattuja röyhelöitä, en millään pursottimella. En edes haluaisi. Itse asiassa minä olen oppinut inhoamaan kakkublogien täydellisiä kakkuja, varsinkin kaikkia söpöjä Hello Kitty-kakkuja. Minä olen poistanut kirjanmerkeistä kaikki kakkublogit !! Minä odotan blogia, jossa tehdään rumia, mutta herkullisia kakkuja.

Päivän ruokakin liittyy joulun jätöksiin. Meillä kahdella oli sellainen metrinen salami, joka oli pakko ostaa hyväntekeväisyyden nimissä. Se on tiukkaa tavaraa ja sitä on järsitty viikkokaupalla ja välillä tuntuu, että se kasvaa toisesta päästä. Tänään tein siitä paprikaperunoita.

4 kommenttia:

 1. Heipä hei Lisse, mää tulin heti vastavierailulle kattommaan, että kukaka musta nii mahottoman nätisti kirjotti, kiitos Lisse, se lämmitti oikiasti mieltä se sun kommentti!!!

  Mää ehtiin jo päästä alakuun tuossa sun Suku-kategoriasa, se jotenki nii uppos, että sillon ku tietua ois ollu, ni sitä ei halunnu... Niitä luurankoja o ite kullaki varmasti, tuski semmosta sukua o olemasa, josa niitä ei ois, nii meilläki.

  Määkää en tiijä halastua asiaa omasta isoisästä, muuta ku sen että se oli aikanaa ollu pohojosesa tukkikämpän kymppinä ja mun mummu oli sinne nuorena tyttönä lähetetty töihi... rakkaus roihahti peri ykspuolisesti ja mummu tuli takasi Ouluun ja ootti kaksosia, mies ei halunnu kuulla asiasta yhtää mittää. Voi sitä häpiän määrää varmasti, mikä o ollu tuoho aikaa aviottomien lasten tekijällä... mummun oma äiti oli ollu ilikiä ihimine, mun mummu sano aina, että ei ees sammaan hautaan!! Mutta muute asia oli kerrassaa tabu, ei siitä saanu puhua eli kysellä.

  Näitä raskaita tarinoita o maalima väärällää, mutta elämäähä se vaa o, oha niitä onneksi palijo ilosiaki asioita, niinku seki että meistä tullee ensimmäistä kertaa mummi ja ukki ens kesänä. Kiitos Lisse ku käyt mulla kyläsä, tuu toistekki, nii määki tuun. Kaikkia ihanaa sulle sinne ja nautittaa kevväästä ja ihanasta elämästä (vaikka päntiönnää pittää mietiskellä, että miksi se nii kovalla käjellä toisia koittelee, nii ihimisiä ku elläimiäki), sillä ihanaa kait se o!

  VastaaPoista
 2. Voi Huumorinkukka,että minä tulin iloiseksi vastauksestasi!Onnellista odotusta, mummina sitä vasta kunnolla tajuaa millaisessa sukupolvien ketjussa saa olla osasena.Siinä pienessä uudessa ihmisessä on uutta ja vanha, tuttua ja tuntematonta ja on ilo ja etuoikeus saada seurata hänen kasvuaan ja tulla myös hänelle tärkeäksi. Minun kolmas lapsenlapseni syntyy ehkä jo ensi viikolla!

  VastaaPoista
 3. Näähä ootki sitte jo vanaha tekijä mummoilusa, vieläkö sitä jaksaa innostua uusista lapsenlapsista yhtä palijo ku ensimmäisestä?!? Mua o nimittäi varoteltu, ku moon nii täpinöissää, että et seuraavasta jaksa ennää vaahota nii palijo... saapa nähä. Mää pien täälä peukkuja, että loppuaika mennee hienosti, ennää ei oo ku päivistä kyse, mua iha jännittää sun puolesta!

  VastaaPoista
 4. Olet oikeassa, ei toinen tai kolmas ole sama kuin ensimmäinen. Mutta aikaisemmista oppii niin, että on vielä parempi mummi, semmoinen ammattilaismummi eikä amatööri. Ensimmäisen kanssa opettelin uudestaan tämän ajan vauvanhoidon.Siinä on tavaraakin niin paljon, etten kaikista edes tiennyt mihin tarkoitukseen ne olivat ja miten päin.Laitan senkin ammattilaisuuden piikkiin, ettei päällisinpuolin hössötä yhtä paljon, mutta kyllä se sydänalassa löytyy yhtä suuri paikka kaikille.

  VastaaPoista