maanantaina, maaliskuuta 21, 2011

Ajantaju

Kaikilla on tällä meidän laskutavallamme 24 tuntia vuorokaudessa, mutta se, miten kukin aikansa käyttää vaihtelee suuresti. Tunnen tehopakkauksia, jotka suunnittelevat ja myös toteuttavat ajankäyttönsä lähes minuutilleen ja pystyvät siten mahduttamaan elämäänsä niin uralla etenemisen, harrastukset, ystävät ja useimmilla on jopa perhekin, joka tarvitsee osansa ajasta. Nämä duracell-puput ovat tehottomammille kanssaeläjille rasite, mutta hekin ärsyyntyvät usein varsinkin työpaikalla hitaampiin ja unteloihin ihmisiin, joiden paperit eivät palaudu määräaikaan mennessä, kokouksista myöhästellään, informaatio ei mene perille asti ja pahimmillaan sellainen kollega tekee työtään urheilukieltä lainatakseni "peesaamalla" tai tarvitsee suorastaan vetoapua.
Itseäni en tunnista kummastakaan ryhmästä, en tietenkään. Toivoakseni olen jossain näiden ääripäiden puolivälissä. Voisin tietysti tehdä kaiken tehokkaammin, mutta motivaatio puuttuu. Työssäni on rasittavaa (paitsi se, että välillä kaikki on rasittavaa) se, että siihen kuuluu ruuhkahuippuja, joiden jälkeen on niin puhki ja kyllästynyt, että kun toipuu, on jo seuraava ruuhka näköpiirissä.
Ja nyt on sellainen työvuori, jonka takaa ei muuta maailmaa näy. Ei auta kevätpäiväntasaus eikä sen mukana pidentynyt valoisa aika ja toivo keväästä, jossa on parasta se, että sitä seuraa kokonainen kesä. Minä saan jo vieroitusoireita, kun ei ole aikaa kokkailla ja leipoa, luettavana ei ole mitään nautinnollista, koska lukemiseen ei ole kuitenkaan aikaa keskittyä. Jos minulla olisi aikaa, leipoisin brioche-pullia. Edellisestä kerrasta on jo viikkoja. Tämä ranskalainen pulla ei ole makea vaan voinen. Jos se olisi molempia, ylittyisi kohtuus ja pullasta tulisi ähky ja luterilainen syyllisyys, ainakin naisihmisille, koska tiedämme, että läski on ikuista, niin ollen myös taistelu sitä vastaan.
Pienensin reseptin, ettei tarvitse pelotella ketään kirjoittamalla puolikiloa voita- hyi hyi- mutta tulee tästäkin n. 6-8 pullaa, määrä riippuu tietysti koosta. Taikina on tavanomainen, määrät poikkeavat.

1.25 dl maitoa
0.75 dl sokeria
1.5 tl suolaa
25 g hiivaa, joka saa liueta yllä mainittuihin aineisiin. Ja sitten lisätään
4 dl vehnäjauhoja
2 munaa ja sitten lisätään taas
4 dl vehnäjauhoja ja lopuksi
250 pehmeää voita

Taikina nostatetaan kolmesti, se lienee tämän ohjeen onnistumisen edellytys. Ensin 45 minuutin nostatus ja sitten taikinaa vaivataan hetki ja annetaan taas nousta 45 minuuttia. Sitten se leivotaan eli kaulitaan levyksi, jolle ripotellaan:
rusinoita
silputtuja kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, taateli tms.)

Levy kääritään rullalle, leikataan paloiksi, jotka pannaan pystyyn muffinsivuokiin, nostatetaan taas 45 minuuttia, voidellaan munalla, paistetaan n. 15-20 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Jäähtyneille pullille tomusokerikuorrutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti